Tuesday, June 16, 2009

Bangkok - Suvarnabhumi Airport, prihod in nasveti



Suvarnabhumi je najvecje letalisce na Tajskem, verjetno ga pomnite po demonstracijah Tajcev v letu 2008, ko so ga zaprli za vse potnike.

Don Mueang je staro tajsko letalisce oddaljeno cca 20 km, vendar se delujoce, se posebaj za notranji letalski promet.

Osebno sem imel izkusnje z blokado vseh letalisc na Tajskem lansko leto, ko sem se sel porociti v domaci kraj moje zene imenovan Satun.

To je ze druga zgodba... :)

Drugace od vseh letaliscih na katerih sem bil do zdaj, me je Suvarnabhumi najbolj impresioniral, zgleda kot malo mesto, od enega konca do drugega konca rabis 1 uro in vec..slikce sledijo..

Napotki za prihod na letalisce...

Ko pristanete je standard procedura kot na vseh letaliscih, v primeru, da ste pozabili da potrebujete vizo za Tajsko, jo lahko pridobite pred vhodom na imigracijsko obmocje, boste videli na levi strani 5 prijavnih okenc.

Predlagam, da si takoj zamenjate denar v Bahte na letaliscu, menjalni tecaj je povsod skoraj isti.

Pri pregledu potnega lista morate imeti tudi pravilno izpolnjen imigracijski listek, katerega dobite na letalu. Izpolnite samo eno stran, drugo stran pustite prazno, ker je za odhod iz Tajske.

Ta listek vam bodo pripeli na list v potnem listu in ga ne trgajte, ker boste imeli probleme pri odhodu iz Tajske. Vcasih je bilo obvezno, da pri odhodu iz Tajske ste morali dati prostovoljno pripevek za kralja, v rumenih standih, kjer so vam dali potrdilo o vplacilu. Zna se zgoditi, da vsake toliko casa spet uvedejo postopek. Pomemben je zato, ker vas ne bodo spustili domov brez tega potrdila. Poznam prijatelja, ki je vse porabil in ni imel za placat, ostal je na letaliscu 2 dni, dokler mu niso poslali od doma, 40 eur.

Pri pregledu potnega lista bodite pozorni na sliko nog in crto na tleh, tja se morate postaviti in gledati v kamero, ki je pred vami.
Slikali vas bodo pri prihodu in odhodu !!!! Ne smejte se, ne biti pa tudi prevec resen, ker vas bodo pregledali...v detalje :)

Potem, ko ste vse to storili, poberete se prtljago in
Welcome to Thailand !!!

Pri izhodu vas bodo takoj pohopsale razne tajke in tajci:
"Mister/ Miss cheap cheap taxi for you, cheap taxi for Pattaya...."

Zdaj, ce imate dosti denarja se boste peljali v katerikoli konec Bangkoka za 1000-1200 Bht, cca 20-25 EUR, sedeli v Toyotini limuzini in uzivali.

Ce pa nimate denarja, pa pojdite po tekocih stopnicah, kater boste videli takoj ko pridete ven na desni strani. Ko boste pogledali dol, vse je v steklu in se vidi kar dalec, boste videli rumene, zelene, vijolicne taxije.
Tja morate iti, pred guzvo boste videli stand ali pa lepo oblecene tajke in tajce, ki vam bodo ponujali taxije. Barantajte ne glede katere cene vam bodo dali.

Prej se naucite kje je vas hotel in katera ulica, ker ko boste zaceli brati iz papirja, bodo vedeli da ste prvic na Tajskem in boste imeli visjo tarifo.

Tarifa je cca 400-500 Bht (8-9 eur) all in ali pa 400 pa vi placate cestnino.

V kolikor se dogovorite za vožno po hitri cesti (ob konicah se lahko prihrani veliko časa) se plača še cestnina - 65 Bathov iz letališča do centra, za katero je potrebno dati denar vozniku že na cestninski postaji. Preverite plačani znesek na semaforju, saj vozniki radi obdržijo drobiž zase. Vožnja do centra traja približno 40-60 minut.

Letališki avtobusi vozijo iz postaje ob izhodu iz letališke stavbe v 1. nadstropju do:

AE1 - SILOM
AE2 - KHAO SAN ROAD
AE3 - SUKHUMVIT
AE4 - VICTORY MONUMENT - HUA LAMPHANG (želežniška postaja)

Cena 150 Bathov, trajanje 60-90 minut.

Lokalni avtobusi vozijo iz avtobusne postaje ob letališču, do katere se pride z brezplačnim letališkim shuttlom. Cena teh avtobusov je 35 Bathov.

Po samem centru ali bližnji okolici so taksiji s taksimetrom zelo udobeno prevozno sredstvo. Startnina znaša 35 Bathov, vendar končna cena prevoza v centru ali bližnji okolici običajno ne preseže 100 Bathov. Po dogovoru taksist lahko pelje po hitri cesti kjer se plača še cestnina.

Ob prometnih konicah je hitrejši način od taksija prevoza tudi Metro ki stane od 12 do 36 Bathov (odvisno od razdalje) ali Skytrain ki stane od 10 - 45 Bathov odvisno od števila con ki jih prevozite.

Ob prometnih konicah zaradi zastojev taksisti v določene dele mesta nočejo peljati, vendar za ponujenih 150 - 200 Bathov (izključeni taksimeter) peljejo povsod.
To naj bi bilo za danes, ce imate vprasanje mi ga napisite pod komentarje.

Se opravicujem, ker ni sumnikov, danes uporabljam zenin notesnik, pa ima samo anglesko in tajsko tipkovnico :)


2 comments:

  1. hey...
    mi potujemo s 4 prijatelji v bangkok, kjer igramo koncert... in smo razmisljali, da bi si tam kupili obleke itd...me zanima kako je potem za nazaj v evropo, ce ima clovek lahko probleme zaradi stvari, kupljenih v bangkoku?
    lep pozdrav blaz

    ReplyDelete