Sunday, June 14, 2009

Tajska - dobro je vedeti,...









URADNO IME: Muang Thai, tudi Prathet Thai (Kraljevina Tajska)

DRŽAVNA UREDITEV: parlamentarna monarhija

POVRŠINA: 513.115 km2

ŠTEVILO PREBIVALCEV (2004): 64.485.000

GLAVNO MESTO: Bangkok (Krung Thep)

URADNI JEZIK: tajski

DENARNA ENOTA: bhat (THB)

PRIČAKOVANA STAROST PREBIVALSTVA: 72,88 let

BDP: 163.491 mil. USD

PODATKI O VIZUMU: za slovenske državljane je potreben vizum

ČASOVNI PAS: UTC + 7

VREMENSKI PODATKI: vreme



LEGA IN POVRŠJE: država Tajska leži v jugovzhodni aziji, na osrednjem delu Indokitajskega polotoka

PODNEBJE: na skrajnem jugu ekvatorilano, ostali predeli monsunsko (monsun maj-okt., sušno obdobje nov. - mar.)

DRŽAVNA UREDITEV: Po ustavi z leta 1997 je Tajska parlamentarna monarhija. Kralj je vodja države in vrhovni poveljnik oboroženih sil, vendar ima v resnici le malo politične moči.

ZGODOVINA: Zgodovina Tajske se začne tam nekje v 4.st.pr.n.št.. Takrat je bilo to področje že naseljeno, prebivalci so že gojili riž, poljščine. Za njimi je prišlo ljudstvo Mon, ki je prineslo tehniko namakanja. Posledica tega je bila večja blaginja in neodvisnost od monsunskega deževja. To so bili temelji za nastanek kulture, na katero je vplivala tudi Indija.



O umetnosti iz obdobja Dvaravati se je ohranilo le malo. Ko so na Tajsko prišli Kmeri, se to obdobje bliža koncu. Kmeri so prišli iz območja Kambodže in so na osvojenem ozemju ustanovili kraljestvo, katerega višek je bil med 11. in 13. stoletjem.



Potem so jih začeli ogrožati Tajci iz juga Kitajske, ki so se preseljevali in tako asimilirali, prekrili kulture Kmerov, Monov in drugih ljudstev. Ustanovili so tudi več neodvisnih kneževin, ki jih sredi 13.st. združi kralj Indvaditya.



Tega nasledi sin Rama Kampheng, ki kraljestvo razširi. Sukhotai je prva prestolnica tega neodvisnega kraljestva, a je danes le že razvalina.Obdobje tega mesta se je končalo, ko je na oblast mesta prišel knez iz Ayutthaye, ki se je leta 1350 dal okronati za kralja z imenom Rama Thibodi I..



V štiristo letih obdobja tega mesta je Siam ( Tajska ) gospodarsko in kulturno zacvetela, samo mesto pa je postalo najlepše mesto na vsem Vzhodu, danes pa je to mesto zapuščeno. Bili so uspešni vojskovodje ter so povečali obseg kraljestva ter s svojo močjo zastrahovali sosednje države.V tem času Tajska tudi nikoli ni prišla pod kolonialno oblast. A leta 1767 so jih premagali Burmanci ter popolnoma uničili prestolnico in malokdo je uspel pobegniti. Tako se je obdobje Ayutthaye končalo. Med tistimi, ki so pobegnili, pa je bil tudi general Phyra Chakri. Ta je leta 1782, ko so tajske sile pregnale Burmance, prišel na oblast ter obnovil kraljestvo kot Rama I.. Ustanovil je dinastijo, ki na Tajskem vlada še danes.



Nova prestolnica je postal Bangkok, Siam pa vodilno vlogo v JV Aziji.
Siam je bila preimenovana v Tajsko - "Prathet Thai" ( "Dežela svobodnih" ) leta 1939.
Začetek 20. stoletja pomeni na Tajskem doba reform - absolutistični kralji ( "božanska kraljevina" ), ki so bili takrat na oblasti, so dali zgraditi šole, bolnišnice ter druge objekte družbene infrastrukture.Odpravili so tlačanstvo , leta 1932 pa so odpravili tudi božansko kraljevino. Temu pa je sledila ustavna monarhija.

GOSPODARSTVO: glavne panoge: turizem, tekstil, elektronika, dragi kamni, kositer

KMETIJSTVO: Prevladuje drobna posest (povprečna velikost kmetij je 3,7 ha). Celo 30% kmetov ni lastnikov zemlje. So največji izvozniki riža na svetu. Pridelujejo tudi koruzo in sojo. Za izvoz: kavčuk, sladkorni trst, banane, kokosovi orehi, ananas, juta in bombaž. Živinoreja je drugotnega pomena (bivoli, govedo, svinje).

RIBIŠTVO: Zlasti morsko ribištvo je zelo pomembno (ulov rib 3,61 mil. ton, 9. na svetu), vendar imajo težave zaradi prevelikega ulova v domačih vodah in sporov s sosedami.

RUDARSTVO IN ENERGETIKA: Tajska ima precejšnja nahajališča lignita, sadre, kalijeve soli, kositra, antimona, volframa, svinca, cinka in bakra, v pokrajini Khorat pridobivajo tudi drage kamne (safirji, rubini, granati, cirkoni).

INDUSTRIJA: najbolj je razvita elektronska in elektrotehnična industrija, pomembna pa je tudi tekstilna industrija.

TURIZEM: Po letu 1982 je postal turizem najpomembnejši vir deviz, predvsem množični, hitro pa se krepi tudi domači turizem.

PROMET: cest je 64.600 kilometrov (46% asfaltiranih), največ v širši okolici Bangkoka.






No comments:

Post a Comment